keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Ommellen, neuloen, virkaten

Venla on toivonut pitkää yöpaitaa, joten yritin toteuttaa yhden toiveen ja siinä samalla sai muutkin bimut omat yökkärinsä. Jokin pahuksen ompelujumi on päässyt taas yllättämään, mutta mitä lähemmäksi joulua aika kului, sitä tietoisemmaksi tulin ettei minulla ole kohta laitaa mitään pakettiin, jos en nyt ala toimimaan.  
Saumuri vietiin huoltoon. Siitä piti saada tikki kohdilleen ja katsoa hiukan muutenkin koneen sielunelämää, kun on päässyt lorvailemaan kaapin uumenissa. En ole opintojen päätyttyä ommellut juurikaan yhtään mitään. Kun kone oli määrä hakea pois, sen poljin oli alkanut käryämään. Haetaan seuraavana päivänä.

Selasin muutaman kässylehden joista saisin piirrettyä paidan yläosan, sekä hihan kaavan. Netistä etsin tuon kokoisten mitoille sopivat helman mitat, jota sitten muokkasin sen mukaan kuinka paljon minulla oli kangasta käytettävissä. Ja olihan sitä! Ihan kaikki kävin penkomassa omista kangasvarastoistani, vaikka hyvin olen siitä varastosta vuosien aikana päässyt luopumaan. Osa kankaista on Tallinnan tuliaisia.

Leikkasin ja ompelin jokaiselle tytölle kaksi yöpaitaa. Nyt pitää mainita tuosta punaisesta perhoskuvioisesta kankaasta, josta ompelin Venlan yöpaidan, että kangas on jämä. Ompelin oman tyttären ensimmäisen päivän 1.lk kouluasuksi tunikan tästä kankaasta. Muistan, kuinka tyttö letit päässään nojaili pulpelttiin ja sanoi minulle, kun istuin luokan takaosassa, että ihan hyvin voin jo lähteä katsomaan meidän nuorinta lasta, jonka olin jättänyt hoitoon sisarelleni, joka teki koululle talonmiehen hommia samassa pihapiirissä. Voi aikoja, voi muistoja. Toisena yöpaitana Venla sai pastellikukkia.

Vanessan yöpaidoiksi tein pienimmistä kankaista punapilkullisen ja keltaisen. Olin kesällä ostanut Ideaparkista Pukimon kakkoslaadun neulospaloja, joissa oli kivoja laatuja juurikin yöpaitakankaaksi.
Miljan setti koostui keltaisesta, jossa on Peppi Pitkätossun pilkkuja, sekä pupujusseja. Tyttö on kuunnellut syksyn aikana Pepin seikkailuja.
Saumuroin pääntien reunaan joustinkankaan, muutoin päärmäsin helmat ja hihansuut. Tässä kohtaa yöpaidat olivat menossa vielä pyykkiin, koska osa kankaista oli vuosikymmenien vanhoja. Toisaalta tiesin ja oikeassa olin, että yöpaidat menivät jo vierailun aikana heti käyttöön. Nopein, eli Milja, ehti käyttää vuoroin molempia yökkäreitään. Silittelin ja paketoin jouluaattona loput lahjat kuusen alle odottamaan.
Ja miten kävikään saumurille? No ei sille varsinaisesti mitään käynyt. Siinä on hyvä tikki, mutta se uusi poljin kärähti käytössäni. Kone vietiin uudestaan huoltoon ja odottelen nyt sen uutta tulemista.
Päätin päivittää tähän loppuvuoteen valmistuneet työt yhteen, ei kun kahteen eri päivitykseen. Tänä vuonna olen neulonut sukkia neulomasta päästyäni. Laskin, että olen tehnyt ainakin 33 paria, jostain sain laskettua 36 paria.
Valkoiset sukat tein Vanessalle, kirjavien lankojen jämän heitin jo pois. Sitä oli jäljellä vain muutama metri, mutta kyllä yhdestä kerästä tulikin monta sukkaparia. Valkoinen lanka on Nallea. Miljalle annoin nämä alemmat raitasukat. Tähänkin pariin käytin koko kerän, eli lankaa ei jäänyt montaa metriä. 
Nuorimmainen on pyytänyt virkkaamaan pari pipaa pitkin syksyä. Olin ostanut langatkin, Viking Garn Raggen, valmiiksi ja pyhinä ehdin aloittamaan. Tahtona on saada muhkea pipa, mutta mistään löydy miehekästä pipan mallia valmiina. Tein pari ehdotelmaa, joista toisen sain valmiiksi. Tämä muutaman vuoden takainen poikittain virkattu hittipipo, joka on nopea ja kiva malli. Mittana päänympärys ja sopiva mitta korkeuteen. Kun toisella on hiuksia ja paljon, pitää nekin saada sopimaan siististi pipan alle.
Tässä vielä lähempää musta pipa, jonka pintakuvio tulee, kun virkataan silmukan takareuna. Virkkasin harmaasta langasta toisen pipan, mutta se meni purkuun. Sain tehdä uuden kokeilun, jota ei poika ole vielä testannut, mutta miäs mieltyi malliin. Saa nähdä kumpi sen pipan ottaa käyttöönsä.
 Puretusta langasta alkoi uusi yritys. Lanka on mukavan tuntuista tehdä, tosin hiukan löysäkierteistä, että piti olla tarkka langan kaikista säikeistä. Aloitin pipat päälaelta ja mittailin omaan päähäni ja siitä yli. Vasemman lisäykset tein satunnaisesti, oikean säteittäin. Molemmista tuli hyvin napakat, päänmyötäiset. Käänsin reunat kaksinkerroin, mutta alhaalle laskettunakaan ne eivät peitä korvia, kuin vähäsen. Oikeanpuoleiseen käytin mustan langan loput, harmaan käytin loppuun. YES! ei jämiä. Lanka on edelleen Viking Garn Raggen, 70 % villaa, 30 % nailonia.
Tein vielä pyynnöstä otsapannan tyttöystävälle. Tämä malli on ollut myös pidemmän aikaan suosittujen listalla, mutta jostain syystä olen sen missannut. Tämähän on oikein kiva, päivien pelastus, kun ei halua pipaa käyttää. Lueskelin ohjeita sieltä ja täältä, päätyen alun 32 s. Neuloin joustinta n.19 cm, jaoin silmukat kahdelle puikolle, tein kierteen ja jatkoin toiset 19 cm. Lanka on kaksinkertaista jotain lasten neulelankaa, eli sen ei pitäisi ihan kamalasti kutittaa. Käytin 5 mm puikkoja. 
 Tässä kohtaa voisin jo töräyttää torveen. Vuoden kässyt on tehty, tai ainakin ne mitä minulta on jo pidempään pyydetty. Huoh!
 5 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Huh, onpas sukkia valmistunut, ja kaikkea muutakin. Kivat yöpaidat myös. Mä vaan en tajua, että sä kaiken kerkiät tekemään ja vielä töissäkin käymään, ja puutarha ja ja .. Mä tässä vaan kotossalla tyhjän panttina eikä mitään tunnu valmistuvan. Niin ollaan erilaisia, kaikki me ihmiset.
Uuteen vuoteen pirtein mielin ja toivotaan, että terveinä saadaan olla ja edes kesällä ilman maskeja ynnä muuta harmistusta.

Intsu kirjoitti...

Taas söä olet ahkeroinut,niinkuin aina. Ihastuttavat yöpaidat pimut saivat ja vielä kaksin kappalein. heillä on ollut onni saada sinut mummikseen ja sinulla onni saada juuri heidät lapsenlapsiksi:

TeSa kirjoitti...

Kiitos kauniista sanoistanne. Hyvää uutta vuotta teille ❤

Liisa kirjoitti...

ihanat yö-paidat,olet tehnyt!🧡
Onnekkaita tyttösiä.ja Sinä ihana mummi 🧡

TeSa kirjoitti...

Kiitos, kiitos.