torstai 31. joulukuuta 2020

Tämä vuosi

 Tähän päivitykseen on hyvä päättää kuluva vuosi 2020. Kuvasin joululahjoiksi tekemäni lasityöt yhteen postaukseen, jossa samalla kokoan tämän vuoden kasaan. Lasinen puu on kotipihan oma puu, johon sain idean vanhan pirtin ympäristöstä. Vanha koivu kaatui pari vuotta sitten itsekseen ja niin kaatui vanha pirttikin elokuussa ja siinä meillä oli apuna tehokas talkooporukka. Tänä vuonna piha ja sen ympäristö on muuttunut paljon. Koska korona, olimme paljon kotona. Onneksi oli kevät ja edessä kesä jolloin saimme puuhailla ulkona. Jos poikkeusolot olisi pitänyt opetella syksyllä, olisin varmaan hajonnut, kun mihinkään ei voinut mennä, eikä kaikkea energiaansa olisi voinut purkaa pirtillä. Vuoden matkat olenkin jo niputtanut yhteen päivitykseen. 

Olen selannut tämän vuoden postauksiani, kun tuntuu, tapahtuiko tänä vuonna jotain? Tehtiinkö jotain? Merkittävimmät työt, päivätyön lisäksi, tapahtui puutarhassa. Itselle mielihyvää tuotti huoneen ympäristön muutokset ja omavaraisuus pitkälle syksyyn ja huoneen muuntautuminen talviseen käyttöön. Näissä tiloissa on kiva aloittaa uusi valoisa kevät, joka kurkkii ihan nurkan takana. No ei tosin tänään, kun sataa vettä ja on harmaa päivä, mutta haluan uskoa niin.

Koti on paikka, josta luomme itsellemme mieluisan paikan. Kodin laittaminen on jäänyt aika vähiin, vaikka kyllä minulla on ollut koko joulukuun valtava tarve saada tehdä jotain muutoksia. Vielä viipyillään jouluisissa tunnelmissa, vaikkakin minä olen jo varovasti ehdotellut, että voitais alkaa jo purkaa koristeita pois. Viime vuoden päivityksessä oli suunnitelma keittiön remontista, mutta se jäädytettiin parin töissä käydyn yt-neuvottelun vuoksi. En kuulunut irtisanottujen joukkoon, enkä saanut lomautustakaan. Olen helpottunut, kun olen voinut jatkaa työtäni. Olemme nauttineet muutaman viikon mittaisesta joululomasta, eikä talvilomaankaan ole pitkä matka. Kesällä sain ensimmäisen täysin maksetun loman pitkään aikaan ja se tuntui hyvältä.

Jouluaaton kierroksella oli hyvä pohtia elämää, kun saimme nauttia muidenkin joulutunnelmasta. Oma elämä on ollut pelkkää suorittamista, pohjustetaan jotain pienin teoin koko ajan. Ollaan menossa kaiken aikaa, eikä aina jaksa nauttia niistä pienistä hyvistä hetkistä tarpeeksi. Olen itse huomannut jo pidemmän aikaa, että en saa tarpeeksi lepoa, kun raskas työ uuvuttaa kehoa. Minulle itselleni tärkeät asiat harrastaminen ja erilaiset tapahtumat ovat vähentyneet huomattavasti. En pysty keskittymään ja luovutan jo suunnitteluvaiheessa, kun tiedän, etten ehdi millään aloittamaan. Ystäväni on jo pidemmän aikaa sanonut, että huolehdi itsestäsi. Yritän 💓 Oma kehoni on pysäyttänyt minut muutaman kerran ja ne hetket ovat kyllä herättäneet. On aika miettiä mikä elämässä on tärkeintä.

Palatakseni tähän ensimmäiseen lasityöhön, liitin työn alareunaan myös avaimen, joka ei ole vanhanpirtin avain, mutta avain on talosta. Hankin valmiit kehykset kaikkiin näihin töihin Bauhausista. Paspispahvia olin ostanut ystävältäni ja leikkasin saksilla kehykseen sopivan palan. Oli kyllä melkoista nakertelua, leikkurilla olisin saanut siistimmän jäljen. Kiinnitysliimana käytin silikoonia.

Omien töiden kirjaamisesta tänne on tullut tapa, jota aion vaalia. Selatessani kulunutta vuotta, etsin lähinnä itselleni mieluisaa vuoden työtä, josta pidän. Päädyin melkein vuoden vanhaan päivitykseen unisiepparista, joka koristaa yhtä makuuhuoneistamme. Siinä olen voinut käyttää useampaa käsityötekniikkaa, materiaalia ja kierrätystä. Pidän rososta, materian uudelleen käytöstä ja siitä, että työ tulee valmiina käyttöön.  

 Kaikki muukin työt ansaitsee oman päivityksen ja useamman materian kanssa olenkin voinut puuhailla vuoden aikana. Olen neulonut / käyttänyt lankaa vuoden aikana 8, 245 kg, joka on noin kolme kiloa enemmän, kuin kahtena edellisenä vuotena. Ihan samaa märää en ole ostanut tilalle, vaikkakin eilen viimeksi kävin lanka-alen pöytiä ja hyllyjä penkomassa. Joten vajetta on näkyvissä.

Nämä kolme samanlaista, mutta kuitenkin erilaista taulua päätyi lapsien perheisiin. Näissäkin olen käyttänyt sulatustekniikkaa. Tuo kiiltävä kaunis lasi on Bullseyen dichroic, joka on 2 mm paksua. Sillä saa kivoja lisäefektejä sulatustöihin. Dichron alla on 3 m:n kirkas tekta. Löysin idean lintuihin Pinterestistä. 

Lasi kiehtoo, vie mukanaan ja innostaa kokeilemaan erilaisia mahdollisuuksia. Oman työhuoneen siivoaminen on aina yhtä haastavaa 🙈. Kuitenkin tila on ja pysyy niin monen eri käytön myötä yleishyödyllisenä paikkana, että olen jo pitkän aikaa antanut periksi, että sitä pystyy pitämään kunnolla järjestyksessä. Nopeet liikkeet on näyttäviä. Kun teen jotain, käyn sen äkkiä tekemässä, samoin toinen. Nyt työhuone on ikkunalistakuivaamo.Toivon teille kaikille oikein hyvää tulevaa vuotta. Terveyttä, iloa ja onnellisia hetkiä mitä ikinä sitten teetkin 💖11 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Oikein ihanaa ja idearikasta uutta vuotta sinulle.

Liisa kirjoitti...

Kauniita!!
tauluja olet tehnyt.

Jos voisin
käärisin hopeapaperiin
Ystävyyttä,
päälle sirottelisin tähtien
tomua ja
auringon hopeaa.
Sitten lähettäisin ne Sinulle.
Kaikkea Hyvää alkavalle uudelle vuodelle 2021

Lämpöisin ajatuksin Liisa

Hanna Helena kirjoitti...

Hienoa askartelua ja sen tulosta!

KristiinaS kirjoitti...

Kiva kooste vuoden touhuista. Oikein hyvää ja antoisaa vuotta 2021 teidän pirtille:)

Ninnu kirjoitti...

Hienoja teoksia. Puuta jäin tutkimaan pidemmäksi aikaa. Me jouduimme joitakin vuosia sitten kaataa kotikoivumme, koska se oli tosi iäkäs. Kaadon jälkeen totesimme, että oli oikea ratkaisu, koska rungon keskikohta oli laho. Mutta kyllä se silloin kirpasi, kun koivusta piti luopua.
Nuo punaiset linnut ovat kauniita. Oli kiva pysähtyä postauksesi äärelle.

Luovaa ja ihanaa vuotta 2021!

Nila kirjoitti...

Oi miten kauniita tauluja ja lankaa on sinulla kulunut valtavasti. Tuollaisesta määrästä saa vaikka mitä. Hyvä että on joku paikka missä tehdä näitä hommia ja vaikka on järjestys vähän hakusessa oven voi aina laittaa kiinni.
Nyt itselläkin on takki tyhjä ideoista ja muutenkin mutta levätään nyt väkeä ennenkuin taas alkaa puutarhakausi.
Hyvää alkavaa vuotta.

Liisan kotona kirjoitti...

Siis miten ihania tauluja <3 Olet sinä kyllä mestari alalla kuin alalla. Toivon vuoteesi lepoa, mutta myös idearikkautta <3

*VEKKI* kirjoitti...

Tosi kivoja tauluja. Ja oikein hyvää alkanutta vuotta. Olkoon tämä parempi kuin edellinen jotta päästäisiin taas normaaliin elämään.

TeSa kirjoitti...

Kaunis kiitos teille kaikille. Uuden edessä, hiukan pelokkain ajatuksin, mitä vuosi tuo tullessaan. Nautitaan hetkestä.

Saija kirjoitti...

Ihanat lahjat, itse tehdyt!

TeSa kirjoitti...

Kiitos Saija ❤